8 MART DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ KUTLU OLSUN
Yayın Tarihi : 07/03/2024

Değerli Üyelerimiz,

8 Mart, "Dünya Emekçi Kadınlar Günü" adıyla ifade edilen gün,  işçi kadınların ekonomik ve politik haklarıyla ilgili bir gün olduğu kadar aynı zamanda, kadınlar arası bir dayanışma günüdür, bir kadın bayramıdır ve tüm kadınlarındır. Kökeni işçi hakları hareketine dayanan 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, 1857 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde bir tekstil fabrikasında çalışan 40.000 kişinin eylemi ile başlamıştır. Düşük maaş ve kötü koşullarda günde 16 saat çalışan işçiler haklarını aramak isterler. Daha iyi koşullarda çalışmak için yaşanan olaylarda işçiler fabrikaya kilitlenir ve çıkan yangında 129 kadın işçi hayatını kaybeder. Alın terinin, emeğin ve birlik olmanın sembolü haline gelen 8 Mart emekçi kadınların onurlandırılması için kutlanan bir gün haline gelmiştir. Bugün bu dayanışmanın 113. yıl dönümünde halen kadınların özgürlük, eşitlik ve hak arama mücadeleleri devam etmektedir.

TEKSİF’in Değerli Kadın Emekçileri;

Cumhuriyetimizin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ de; “Dünyada hiçbir milletin kadını, ben Anadolu kadınından daha fazla çalıştım, milletimi kurtuluşa ve zafere götürmekte Anadolu kadını gibi emek verdim diyemez. Belki erkeklerimiz memleketi istila edenlere karşı süngüleriyle düşmanın süngülerine göğüslerini germekle düşman karşısında hazır bulundular. Fakat erkeklerimizin teşkil ettiği ordunun hayat kaynaklarını kadınlarımız işletmiştir. Çift süren, tarlayı eken, ormandan odunu, keresteyi getiren, aile ocaklarının dumanını tüttüren, bütün bunlarla beraber sırtıyla, kağnısıyla, kucağındaki yavrusuyla yağmur demeyip, kış demeyip, sıcak demeyip cephenin harp malzemesini taşıyan hep onlar, hep o yüce, o fedakâr, o ilahi Anadolu kadınları olmuştur. Bundan ötürü hepimiz, bu büyük ruhlu ve büyük duygulu kadınlarımızı şükran ve minnetle sonsuza kadar aziz ve kutsal bilelim.” Diyerek kadınlarımızın hayatımızdaki yeri ve anlamına işaret etmiştir.

Bu sözlerden yola çıkarsak; kadın toplumu oluşturan en önemli halkadır. Kadının katılmadığı, kadının yok sayıldığı bir topluluğu medeniyet ölçüleri çerçevesinde değerlendirmek mümkün değildir. Kadın toplumun içindeyse, o toplum medenidir, o toplum ileridir, o toplum üretkendir.

İçinde bulunduğumuz ekonomik zorluklar herkesten çok kadınları vuruyor. Kriz hem kadın istihdamını etkiliyor, hem de krize karşı alınan tedbirler kadınların yükünü ve sorumluluğunu arttırıyor. Bu zorlukları, TEKSİF ailesi olarak hep birlikte, ortak amaçlarımız ve çıkarlarımız doğrultusunda, ben değil biz olarak mücadele ederek aşabiliriz.

Başta Gazze olmak üzere farklı coğrafyalarda çatışma ve savaşlar halen sürmektedir. Özellikle Gazze‘de yaşanan insanlık dramında içlerinde kadın ve çocukların da olduğu on binlerce kişi yaşamını yitirmiştir. Yaşamını kaybedenlere Allahtan rahmet yaralılara acil şifalar diliyoruz. Savaşların olmadığı barış içinde yaşayacağımız bir dünya isteğimizi tekrar dile getiriyoruz.

Kadına karşı şiddetin, ayrımcılığın ortadan kalktığı, kadının eşit ve özgür bir birey olarak var olduğu, istihdamda cinsiyet eşitliğinin sağlandığı, çalışma hayatı ve sosyal alanlarda kadın çalışanların ve liderlerin sayısının artması dileğiyle, Dünya Emekçi Kadınlar Gününüzü kutlarız.

 

TEKSİF SENDİKASI GENEL YÖNETİM KURULU

 

 

 

Foto Galeri
Diğer Haberler
1. 2. 3. 4. 5.. . . 20. 21. 22. [»] [»»]